Om skotten

Den oprindelige skotte var en lille brindlet fætter. Pelsen have mange farver, så den faldt i et med det skotske højland, når den blev brugt til jagt. Dens ruhårede pels var kort og kraftig, så den kunne være ude i rusk og regn fra morgen til aften. Faconen skulle være til fylde graven ud, når ræven eller grævlingen skulle hentes. Brystkassen skulle kunne bære kroppen, mens forbenene gravede i siderne på vejen ned mod byttet. Der skulle mod til at bevæge sige ned i mørket under jorden på egen hånd. Og kræfter og et stort tandsæt, når man mødte grævlingen og skulle holde den fast.

Tiden gik. Det skete at der dukkede helt sorte skottehvalpe op i et kuld, og de blev hurtigt populære som selskabshunde. I dag er det som om at de er de ’rigtige’ skotter. Men skotter i sorte, brindlede og hvedefarvet pelse er lige rigtige. Siden fik pelsen så lov at vokse under skotten, så vi fik den moderne skotte med pels til jorden. Jagtinstinktet og evnen til at tænke og handle på egen hånd, har den stadig. Den ser alt hvad der rører sig, og opholder sig meget gerne ude. Modig er den også. Den går i gennem ild og vand for sin flok og sine mennesker.

Skottens pels er meget strid. Det vil sige at den har en strid overpels, der er delvis vandafvisende, og en ulden underpels som holder på varmen. Pelsen hjælper hunden med at holde sig varm om vinteren og kold om sommeren. Pelsen er i et vist omfang vandtæt og selvrensende – det vil sige at snavs og mudder falder af igen, når pelsen bliver tør. Sammenfatning af skotten:

◾ Er en terrier med de glæder og udfordringer det giver

◾ Lever med i din hverdag og vil gerne deltage i alt hvad der foregår

◾ Vil med glæde deltager i den aktivitet og læring du tilbyder – lige så længe den synes det er sjovt (lær at genkende fuck-poten)

◾ Vil gerne gå ture i nærmiljøet , men også gerne i skoven og på stranden.